Καλέστε μας στο +358503460770 ή paskalis1@gmail.com

Ιστορία

ΞΥΛΟ ΤΟ …ΠΟΛΥΤΙΜΟ

Συντροφεύει τον άνθρωπο από την μακρινή προϊστορία. Το ξύλο, ως υλικό, το βλέπουμε σε πάρα πολλές εφαρμογές της καθημερινής μας ζωής. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κατασκευή επίπλων, έργων τέχνης και όχι μόνο. Ας το δούμε λοιπόν και ως δομικό υλικό!!!

Όλοι αναζητάμε τον τέλειο τρόπο κατασκευής για την κατοικία μας. Θέλουμε να αναδειχθεί μέσα από αυτόν η προσωπική μας φιλοσοφία και αισθητική. Θέλουμε να είναι ένας χώρος άνετος, όπου μέσα του θα νιώθουμε προστατευμένοι. Θέλουμε παράλληλα να είναι και ένας χώρος χρηστικός αλά και εντυπωσιακός, που θα στεγάζει εμάς και την οικογένεια μας και θα φιλοξενεί συγγενείς και φίλους μας!
Η ιδέα των ξύλινων κατοικιών δεν είναι κάτι καινούριο. Το ξύλο, εδώ και εκατό χρόνια περίπου, αποτελεί ένα από τα κυριότερα δομικά υλικά και στη Β. Αμερική αλλά και στη Ευρώπη, γι’αυτό άλλωστε και τα περισσότερα έτοιμα σχέδια των ξύλινων σπιτιών που βλέπουμε στη χώρα μας, μας θυμίζουν κάτι από … Φιλανδία


Οι ξύλινες κατοικίες παρουσιάζουν αρκετά και σημαντικά πλεονεκτήματα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δεν τίθεται βέβαια θέμα σύγκρισης των συμβατικών κατασκευών και των ξύλινων, αφού ο κάθε τρόπος κατασκευής έχει τα δικά του συν. Είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε από κοντά κάποια πλεονεκτήματα των ξύλινων κατοικιών, που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστά ακόμα.


Καταρχήν ο μέσος χρόνος κατασκευής μιας ξύλινης κατοικίας είναι μόλις τέσσερις μήνες, αν κάποιος απευθυνθεί σε μια σοβαρή κατασκευαστική εταιρία του είδους. Αυτό σημαίνει σαφώς κάποια εξοικονόμηση σε ορισμένα έξοδα, όπως λιγότερα ένσημα του ΙΚΑ για τους εργάτες ή λιγότερο χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να πληρώνουν κάποιοι ταυτόχρονα στεγαστικό δάνειο και ενοίκιο μισθωμένης κατοικίας. Επίσης, ακριβώς επειδή το ξύλο είναι ένα «ελαφρύ» υλικό, έχουμε και κάποια εξοικονόμηση και στο κόστος όσον αφορά το στάδιο των θεμελίων της κατοικίας. Τέλος, το μικρό χρονικό διάστημα αποπεράτωσης μιας ξύλινης κατοικίας, έρχεται σε άμεση συνάρτηση και με τον ελεύθερο χρόνο του μελλοντικού ιδιοκτήτη του. Όσο λιγότερο κρατάει όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατασκευής (που απαιτεί από τον ιδιοκτήτη χρόνο για επίβλεψη, επιλογή υλικών κλπ) τόσο το καλύτερο, ειδικά αν είμαστε πολυάσχολοι.


Ένα βασικό θέμα επίσης σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των ξύλινων κατασκευών είναι και η υψηλή αντισεισμικότητα τους, εφόσον βέβαια η κατασκευή τους έχει γίνει σωστά. Αλλά και σε περίπτωση πυρκαγιών, οι ξύλινες κατοικίες «αντιστέκονται» με πολύ καλά αποτελέσματα, αν βέβαια το ξύλο έχει δεχθεί από πριν την κατάλληλη επεξεργασία και συντήρηση.Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το ξύλο είναι ένα οικολογικό υλικό. Μια κατοικία κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο, θεωρείται και οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον κι αυτός είναι ένας ακόμα παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερους ως προς την επιλογή της.


Τα ξύλινα σπίτια παρουσιάζουν επίσης πολύ καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση. Όλα αυτά βέβαια, όπως τονίσαμε και παραπάνω, συμβαίνουν όταν η επιχείρηση που αναλαμβάνει να κατασκευάσει την εκάστοτε κατοικία, γνωρίζει καλά και το αντικείμενο και τις εφαρμογές του, και η κατασκευή γίνεται όπως πρέπει.Ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί πολλούς σε σχέση με την επιλογή ή όχι μιας ξυλοκατοικίας, είναι η αντοχή της κατασκευής αυτής στο χρόνο. Η αλήθεια κι εδώ δε φαίνεται να θίγει τις ξύλινες κατασκευές. Ο χρόνος αντοχής μιας σωστά κατασκευασμένης ξύλινης κατοικίας, όπως μας πληροφορούν οι ειδικοί, είναι τουλάχιστον εκατό χρόνια. Από εκεί μετά, αυτονόητο είναι ότι όσο πιο σωστή και μεθοδική συντήρηση της γίνεται, τόσο περισσότερο θα αντέχει στα χρόνια που περνάνε.


Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι τα ξύλινα σπίτια, λόγω των οικολογικών τους ιδιοτήτων, ασκούν θετική επιρροή τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία των κατοίκων τους. Στην εποχή μας, γίνεται πολύς λόγος για σωματοποιημένα ψυχολογικά προβλήματα και για υπέρμετρο άγχος που πολλές φορές οδηγεί σε ασθένειες. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε λογικό το να επηρεάζεται θετικά ο ψυχισμός, άρα και η υγεία κάποιου ανθρώπου, από το γεγονός ότι ζει μέσα σε ένα οικολογικό και κοντινό προς τη φύση περιβάλλον καθημερινά.


Τέλος, πολλοί εκτός από όλους τους παραπάνω λόγους, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους και το ζήτημα της αισθητικής. Η αλήθεια είναι ότι οι ξύλινες κατοικίες, ανάλογα βέβαια και με το σχέδιο που θα κατασκευαστεί, είναι συνήθως καλαίσθητες. Ειδικά αν ταιριάζουν και με το εξωτερικό περιβάλλον (πχ ως εξοχικό στο βουνό) δένουν τέλεια με τη φύση και το συνολικό αποτέλεσμα φαντάζει σα ζωγραφικός πίνακας.
Ίσως λοιπόν η καλαισθησία η όχι ενός ξύλινου σπιτιού να μην είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θα αποφασίζατε να επιλέξετε αυτή τη μορφή δόμησης. Όμως σκεφτείτε κάτι: Στο τέλος, αυτά που ίσως μετράνε πραγματικά να είναι η καλαισθησία και η αντοχή στο χρόνο. Με μια ξύλινη κατοικία θα τα έχετε σίγουρα και τα δύο, φτάνει να επιλέξετε τους κατάλληλους κατασκευαστές!!!

Μια οικογενειακή επιχείρηση με την επωνυμία «Eleloughouses-Wildandfree.gr», η οποία στοχεύει στην κατασκευή όλων των ειδών των ξύλινων εργασιών, τα τελευταία 26 χρόνια.

Επικοινωνια

Διεύθυνση : Rinteentie 6b66
Rovaniemi, Finland
96100, Finland

Τηλ : +358503460770
       

We have 34 guests and no members online

Χάρτης